امگشت مخصوص خوزستان همراه با خواص ماهی قباد برای مردم جنوب ایران

امگشت مخصوص خوزستان

امگشت مخصوص خوزستان همراه با خواص ماهی قباد برای مردم جنوب ایران

امگشت یه غذای محلی خوزستان هستش که هموطنان عرب خوزستان بیشتر اونو با ماهی قباد درست میکنن و در بین جنوب کشور و مخصوصا خوزستان طرفداران بسیاری داره .

 

مواد مورد نیاز برای درست کردن امگشت  مخصوص خوزستانی :

برنج ۴ پیمانـــه
سبزی پلویی (شوید – گشــنـــیــز) بـــه مقـدار لازم
ادویه و زردچوبه به مقدار لازم
نمک به مقـدار لازم
کشــمـــش ۱ پیــمــانــه
پیــاز درشــت یک عدد
روغن دو قاشق غذاخوری
ماهــی ۵۰۰ گرم

 

روش درست کردن امگشت :

قبـل از طرز پخـــت، بایـد ایـن نکته را بگویم که خیـــلــی ها به خاطـر مســـایل بهداشتـی از ماهـــی قبــاد تازه بجای نمک سود شده آن اســتـــفـــاده می کنــنـد از تن ماهــی هم می شود اســتفاده کرد به این صورت که ماهـی قبـاد تازه را بعـــد از تمیز کردن و شســـتـــن پر از نمـک می کننـــد و یک روز آن را در یخـــچال می گذارند و بعد از آن اســتفـاده می کنـند.

ابتـدا برنـج را بصورت چلویی می پزیم ولی ۵ الی ۷ دقــیقه قبــل از آبـکش کردن آن سبـزی پلویی را به آب برنج می افزاییم و بعــد آن را آبکــش می کنــیم.

ماهــی نمک سود شده یا تازه را با مقداری آب و زردچوبه و (ادویه مخــصوص ماهــی) به مدت ده دقـــیـــقـــه می جوشانیم طوری که ماهـــی له نشود ولی براحتـی از استـخوان جدا شود سپـــس آن را آبـــکـــش می کنیم و می گذاریـم خنــک شود سپس اســتـخوان های آن را بیـرون می کشـیم و گوشت آنـــرا خرد می کنیــم و با پیــاز فراوان و ادویه و کشــمـــش تفـــت می دهـــیم و هنـگــام دم کردن برنــج آن را وسط برنــج می گذاریــم یعــنی برنج را داخـل قابـــلـمـــه گذاشتــیـم وسط آن را گود می کنــیــم و مخــلوط ماهــی و کشـــمش و پیـــاز را می گذاریم و آن را دم می کنـــیم.

دسـتور شماره دو امـگـشت :

ابتـــدا برنج را می خیسانــنـد، ماهـــی آمـــاده نمک پاشی می شود مقــداری ادویه به آن افـزوده و در آب گرم می جوشانـــنــد. بعــد از پخت کامـل، آب آنـــرا بطور کامل جدا می کننــد، ماهـــی پخـتـه شده را تکــه تکــه می کنــنــد و سپـس آن را درون یک ظرف مخـــصوص در روغن گرم سرخ می کنـــند و بعد از پخت مقــداری پیاز و سیــر را سرخ شده به آن اضـــافه می کنـــنـــد و با سبـــزی مخــصوص قلیـه مخـلوط و مجـــددا” با پیــاز و کشمش و مقداری ادویه تفـت می دهـــنـــد. پس از آبـگیری برنج و برگردانـدن آن مواد آمـــاده شده را به شکــل لایــه لایــه درون آن قرار می دهــنـــد.

 

خواص ماهی قباد

ماهی قباد از خانواده ی تون ماهیان است.یکی از ماهیان پرطرفدار مردم خوزستان و حتی شیراز ماهی قباد می باشد.

ماهی قباد گوشتی است و تیغ ندارد و برای سرخ کردنی،قلیه،ته چین ماهی مناسبی می باشد.یکی از ماهیان جنوب که بوی زُهم کمتری نسبت به بقیه ی ماهی ها دارد قباد است.

در شهرهای خوزستان به ماهی قباد،غُباد و خُبّاط نیز می گویند. من در طول چندین سالی که به شغل ماهی فروشی مشغول هستم بزرگترین وزنی که از ماهی قباد دیدم ۳ کیلوگرم بوده و فکر نمی کنم از این بزرگتر هم وجود داشته باشد.

بهترین برش برای این ماهی برش های رولتی شکل است و اگر براس سرخ کردنی تهیه نمودید برش هایش را نازک تر انجام بدید و اگر برای قلیه خرید کردید برش هائی با ضخامت بیشتر ببرید.ماهی قباد در هنگام پاک شدن دور ریز و ضایعات کمی دارد.ضایعات این ماهی در هر کیلو به ۲۰۰ گرم بیشتر نمی رسد.