طرز تهیه پنج نوع شیرینی و باقلوای شهر قزوین

شیرینی ها و باقلوای قزوین بسیار خوشمزه هستند افرادی که دوست دارند غذاهای محلی و شیرینی های همه شهرهای ایران را یاد بگیرند می توانند در این بخش با طرز پخت چند نوع باقلوا و شیرینی بسیار خوشمزه قزوینی آشنا شده و در خانه برای عزیزانشان تهیه نموده و نوش جان نمایند در ادامه تصاویر و جزئیات بیشتر طرز تهیه پنج نوع شیرینی و باقلوای شهر قزوین را در سایت دانستن خواهید دید با ما همراه باشید.

به گزارش سایت دانستن: تنوع شیریـنی و خوراکـــیـــ‌هـای سنــتــی در استان قزوین، نشات گرفته از آداب و فرهـــنگ غذایی مردم ایـــن سرزمـیــن اسـت. انـســانـ‌ـهـایـــی خوش‌ذوق و هنرمنـد که با انواع خوردنی‌های بیـــ‌ــهـمــتایشان، در سراســر ایـــران و جهان، شهـــرتـــی بهـــ‌ـــهم زده‌ــانـــد. از جمـلــه‌ـــی این شیرینی‌های خوشمــزه و وسوسهـــ‌ـانــگــیـــز می‌ــتوان به باقلوای سه رنـگ و گل رز، شیرینی توت، شیرینی اتابکـی و شیریـــنــی بادامـــی اشاره کرد.

باقلوای سه رنـگ قزوین

پودر بادام یک کیلو

پودر قند نیم کیـــلو

پودر پســـتـه وپودر قنــد ۲۵۰ گرم (۲۰۰ گرم پودر پستـــه و ۵۰ گرم پودر قند)

آرد سفـیـد گندم نیم کیـلو

تخم مرغ ۱ عدد

هل ۲ قاشـق غذاخوری

آب نیــم گرم( ۲ قاشـــق غذاخوری)

روغن جامـد ۶ قاشـــق غذاخوری

زعفران نیــم مثـــقال

روش تهـیـــه خمیر باقلوا:

۱٫ ۲ قاشق غذاخوری روغن را آب کرده و در ظرف منـاسبـــی بریــزید.

۲٫ سپس تخم مرغ و آب را مخلوط کرده و به میزان مورد نیــاز آرد اضـافــه کنیــد تا خمــیــر به دسـت نچـسبد.

۳٫ خمیـــر را ۱۰ دقیـــقه اسـتراحــت دهیـد.

۴٫ سپس آن را به دو قســمت تقـــسیــم نمـــایـید. یک قســمت را با وردنـــه باز کنـــید. کف تابــهٔ مخــصوص باقـلوا را چرب کرده، خمـــیــر نازک باز شده را در آن پهــن کنیـد.

۵٫ قند بادام (مخـــلوط پودر قنـــد و بادام) را با مقداری هل مخــلوط کنیـد و آن را به۳ قسـمـــت تقــســیم کنــیــد.

۶٫ یک قسمت آن را در تابـــه روی خمـــیر بریــزید. سپــس روی خمیــر راصـاف کرده وبا دســت فشــار دهیـــد.

۷٫ در ایـــن مرحـــله پودر زعفران را با ۴ قاشـــق غذاخوری قند بادام (مخلوط پودر قند و بادام) مخلوط کنیـد.

۸٫ ایـن مخــلوط را درتـابه بریــزیـــد، صاف کنـیـد و کمــی با گوشت کوب بکوبیـد تا صاف شود.

۹٫ قسـمـت دوم قنـــد بادام (مخـلوط پودر قنــد و بادام) را روی قسمـت زعـــفرانـی ریـخته، صاف کنـــیــد و کمی بکوبیــد (یا با قاشق محـکـم فشار دهید) تا روی مواد کامـــلــاً صاف و فشــرده شود.

۱۰٫ سپـــس قنـد پسته (مخـلوط پودر پسـتـه و پودر قند) و کمی هل را مخلوط نمایید و در تابـه پهن کنـیـد و روی آن را بکوبیــد.

۱۱٫ درمـرحـلهــٔ سوم، آخــریـــن قسمت قنــد بادام (مخـــلوط پودر قنـــد و بادام) را پهن کنید و خوب بکوبید تا قنــد بادام کامـلاً فشـار شود.

۱۲٫ سپس ۲ قاشـــق روغن آب کرده روی باقلوا بریـزیــد.

۱۳٫ نیـمــهٔ دیگر خمیــر را با وردنـــه باز کرده و روی مواد پهـــن کنـیـد.

۱۴٫ بعد از اینکـه خمیـر را خوب صاف کردیم، اضــافــهــٔ خمــیــر دور تابـه را ِبـِبُـــریــد. سپـــس باقــلوا را به صورت لوزی برش دهـید.

۱۵٫ بقـیــهـــٔ روغن(۲ قاشق غذا خوری روغن آب کرده) را روی آن بریـــزید. تابــه را در فری که از قبــل با حرارت ۱۸۰ درجــهـــٔ سانتـــی گراد گرم شده، در طبقه وسط قرار دهــیــد.

۱۶٫ هنـــگامـی که دور تابــه رنگ انداخـت، باقـلوا آمــاده اسـت.

۱۷٫ در این هنگـام شربـــت باقــلوا را (مواد لازم و طرز تهـــیـــه آن در زیر آمـده است) در ۳-۲ نوبت روی باقـلوا بریـزیــد. برای تزیـین باقــلوا روی هر لوزی خلال پســـتـــه قرار دهـیـد.

مواد لازم برای شربت باقــلوا:

شکـــر ۳ پیمــانــه

آب ۱ پیمانـــه

گلـاب یک دوم پیـمــانه

جوهر لیــمو یک چهارم قاشــق چای خوری

روش تهـیــه شربت باقلوا:

شکـر، آب، گلاب و جوهر لیـــمو را مخلوط کرده، روی حرارت قرار میــ‌دهـیم تا شکــر آب شود، و شربـــت کمـی بجوشد (شربت نبایـد غلیـــظ شود).

نکـــات قابل توجه:

اگـر چاقو را به روغن آغــشته کنـــید، خمیـر باقلوا به آســـانــی بریـــده می‌شود.

تابهٔ مخصوص باقـــلوا به قطـر ۴۵ سانتـی‌ـــمــتــر باشد.

باقـلوا گل رز قزوینی

مواد لازم:

شیــر نصـــف پیمــانـه(۸۰ گرم)

بیـکــینـگ پودر یک دوم قاشـــق چای خوری

نمـــک یک هشـــتـم قاشق چای خوری

کره ۳ قاشق غذاخوری

زرده تخـــم مرغ ۲ عدد

آرد الـــک شده ۲۲۵ گرم

مواد لازم برای داخـل باقـــلوا:

پودر پســتـــه ۲ پیمـــانــه

گلــاب ۲ قاشق غذاخوری

پودر قند یک پیـمـانـه

هل ۱ قاشـــق چای خوری

مواد لازم برای شربت باقلوا:

شکر یک پیـمانـــه(۱۵۰ گرم)

آب نصـــف پیــمانه(۷۰ گرم)

گلاب یک چهــارم پیــمــانه(۴۰ گرم)

جوهر لیمو یک چهـــارم قاشـق چای خوری

طرز تهیه:

۱٫ بیکـــیــنــگ پودر و نمــک را در شیر حل کرده و با سه قاشــق کره و زرده تخم مرغ خوب مخـلوط کنیـــد.

۲٫ آرد را کم‌ــکــم اضافـه نموده تا خمیر لطیـــفـــی به دســـت آیـــد.

۳٫ خمیر را در کیسـه فریزر قرار دهــیـد و دو ساعـت بگـذارید بمــانـد تا خمــیـــر ور بیـایــد. سپـس به اندازه یک گردو از خمـیر برداشـــته و با وردنـــه به شکـل مربع باز کنـــید.

۴٫ مواد داخـل باقـلوا را با هم مخـلوط کرده و به انــدازه یک قاشق از مواد مخـلوط شده را روی خمیر باز شده قرار دهـید و چهـــار گوشه خمـــیر را به طرف بالا جمــع نموده و یک پیچ به آن بدهیــد و لبهــ‌ــهــای آن را برگـردانـیــد تا به شکل گل رز درآید و در روغن فراوان سرخ کرده، سپس در شربـــت بیـــنــدازیـــد تا شیره به خورد آن برود.

۵٫ سپس روی آن پودر پستـه بزیـرید.

طرز تهــیه شربـــت باقلوا:

شکر، آب، گلاب و جوهر لیمو را مخـلوط کرده، روی حرارت قرار دهـیــد تا اندکــی بجوشد و کمـــی غلـــیــظ شود.

تهـیــه باقــلوا در فر:

باقــلوا را می‌ــتوانید در فر هم تهیـــه کنـید. به ایـن ترتیب که بعــد از پیچیـــدن باقـلوا، آنـــ‌ـهــا را در سیـــنـــی فر قرار داده و به مدت ۲۰ دقـیقه با حرارت ۳۰۰ درجـــه در طبـقه وسط فر بپـزیـــد. کمــی که لبــه نان باقـلوا تغـــیـــیـــر رنـگ داد، از فر خارج نموده و روی آن پودر قنــد بپـاشـــید.

شیـریـــنــی توت

مواد لازم:

بادام ۱ پیمــانــه

پودر قند نصـف پیـــمـــانه تا یک پیــمــانـــه

پودر هل نصــف قاشق چایخوری

گلــاب ۱ تا یک و نیم قاشق چایـــخوری

شکر درشــت یا تخـــم خرفــه به مقـــدار لازم برای غلطـــانــدن توت در آن

خلال پسـته به مقـدار لازم برای فرو کردن در قسـمـت بالای توت

رنـگ خوراکی چند قطره

طرز تهـیــه:

۱٫ پودر قند و بادام چرخ کرده (میکـســرشـــده) و پودر هل را مخلوط کنـیـــد.

۲٫ گلــاب را کم‌ــکــم داخــل کرده تا خمــیری به دسـت آید که قابــل شکــل گیری باشد.

۳٫ تکهــ‌هــایـی از خمـــیـر بگیـریـد و کف دست تان مانـــنــد توت شکـل دهـید سپــس در شکر یا تخـم خرفه بغـلــطـــانیـد و خلال پستــهـ‌ای در سر آن وارد کنید، می‌توانـــیـد نصف مایـه را سفیـد و نصـف آن را با اضافه کردن یکـــی دو قطره رنـگ قرمز خوراکــی رنـگـی کنـیـــد.

۴٫ توت را در ظرف در بســته نگـــهـداری کنید تا خشک نشود.

شیرینی اتـابـکـــی

مواد لازم

(برای ۸۰۰ تا ۹۰۰ گرم شیریـنی اتـابکـی)

آرد ۲۵۰ گرم

آرد نخودچـی ۱۲۵ گرم

آرد برنج ۱۲۵گرم

روغن جامـد ۲۲۵ گرم

پودر قند الـــک شده ۱۷۵ گرم

زرده تخـم مرغ ۳ عدد

هل ساییده ½ قاشق چایــخوری

تخـــم خرفه یا پودر پســته به میـزان لازم

طرز تهیـه:

۱٫ ابـتــدا روغن و پودر قنـــد را در کاســه‌ـای بریزیـد و با همـــزن برقی و دور تنـــد حدود ۱۰ دقــیــقـــه هم بزنید تا کامـلـاً مخـــلوط و کرم مانــند شود.

۲٫ اواخـر ۱۰ دقیــقـه هل را هم اضـــافـه کنـید.

۳٫ زرده ها را اضـــافـــه کنید و خوب هم بزنـــید تا بخورد هم بروند.

۴٫ سپس آرد الــک شده را قاشق قاشـق اضـافه کنـیـد و با سر خمـــیر گیـــر همزن هم بزنـیـد تا خمیـــر لطـــیفـــی بدســت آید.

۵٫ممـــکـن اســـت یکــی دو قاشـق از آرد اضــافه بیاید.

۶٫ اگر مایــل به تهـــیـــه شیــریـنــی اتابــکـی کاکائویی هستــیـد، خمیر را نصف کنید و یک تا ۲ قاشـق سوپخوری پودر کاکــائوی الک شده به یک قسـمـــت از خمیـر اضـــافـــه کنـید. ورز دهیـد تا خمیر شکـلــاتی شود. خمـــیر شکلاتی و سفـــیـــد را جداگـانه در کیـسـه فریـزر بگــذاریـــد و ۴ تا ۵ ساعـــت درمـــحـــیـط آشـپزخانه جای خنک اســتـراحــت دهید.

نکتــه: خمیـــر را حدود ۲ ساعت در یخچـــال اسـتـراحــت دهـــید. کف سینـی فر را کاغذ روغنــی بیـانـــدازیـد. (بدون کاغــذ هم میـــ‌شود)

آمــاده کردن شیـــریــنـــی اتـابـــکـی برای پخـت

۱٫ از خمیـر به اندازه فندق درشـــت برداریــد و در دســـت گرد کنـــیـد گلولهـــ‌ـــهـای خمـیر را در سیــنی با کمی فاصـلـــه از هم بچـــیـنیـد روی خمیـر شیریـنـــی اتــابکـی را کمی فشار دهیـــد.

۲٫ فر را روی حرارت ۱۸۰ درجه سانـــتیگراد روشن کنـــیـد و یک ربـع زمان دهـــید تا فر گرم شود (سیـنـــی لعــابـــی کف فر بمـــانـــد) با گاتـــر گرد کوچکی روی خمیـــر چند حلقــه توی هم بیانـــدازیـد. (شبــیـه حلـــقـــه‌ـهای آرم المـــپیـــک چنـد دایره توی هم) روی شیـــریـنــی اتـــابکــی را پودر پســتــه یا تخم خرفه بپاشـید.

۳٫ سیـــنـــی شیــرینیـــهــا را در طبـــقه وسط فر بگــذاریـد و ۲۰ دقیــقه زمـــان دهید تا شیـرینی پخــته شود.

۴٫ سیـــنی را از فر خارج کنیـد و کنـار بگـــذاریــد تا شیــریـــنـــی اتـــابکــی کامـلاً سرد شود. سپــس در ظرف بچینید وگرنـه پودر میـــ‌ـــشود.

۵٫ برای سرعت بخــشیدن به کار بایـــد ۲ تا ۴ سیـنـــی شیـریـنی پزی داشتـــه باشیـد که در فاصــله رفـتـن هر سیـنی داخـــل فر شمــا سیـــنی بعدی را آمـــاده کنید.

نکـات:

میـ‌ـــتوانیــد از کره هم اســتفاده کنـیـــد.

به ایـن ترتیــب که کره را آب کنید. دوغ کره را جدا کنید و کره را برای ۵ ساعت یا یک شب در یخـچال بگـــذاریــد تا سفـــت شود.

سپس برای پخت شیـــریـــنـی‌هـایـی که احتـــیـــاج به روغن صاف دارند اســـتـفـاده کنیــد.

اسـتفاده از روغن صاف باعـــث میـــ‌ــشود بافـت شیریـــنـــی‌ـــهــا سفــت تر، قالـــب زدنـش راحـت تر و طعـمش شبـیه نمونهــ‌ـــهـــای بازاری بشود.

در صورت تمایل خمــیـــر شیــریــنــی اتابکی را در یک سینـــی به قطر ۱ سانت باز کنـــیــد.

خمیـر باز شده را یک ربـــع در یخــچال قرار دهـیــد و سپس با کاتــر دلخواه مثـل شیـریـــنی نخودچـــی قالــب بزنید و در سینـی فر بچـــیــنیــد.

برای راحــت تر کاتر زدن شیــرینی بهـــتــر اســـت کاتر را در آرد برنـج زده تکان دهـــیـــد تا آرد اضـافـی آن بریزد و سپـس کاتر بزنـــید.

شیـرینـی بادامی

مواد لازم

بادام شیــریــن ۱۲۵ گرم

پودر قند ۱۵۰ گرم

روغن جامد ۱۵۰ گرم

آرد گنــدم ۱۲۵ گرم

پودر هل ۲ قاشق چایـخوری

مغــز بادام مقداری برای تزئین

طرز تهـــیـــه:

۱٫ بادام‌ها را ۱۰ دقـــیـــقـه در اب جوش بریزید سپـــس پوست بادام‌هــا را جدا کنید، بادامــ‌ـهای بدون پوست را پس از خشک شدن با دســـتگـــاه آسـیاب کنـــیــد تا بافــتی نرم و خمـــیــری پیــدا کننـــد.

۲٫ درون کاسهـ‌ای پودر قند، هل و روغن جامد را با همزن برقــی انقدر بزنـید تا مخلوط نرم و سفــید رنگـی بدســت آیـد سپـس کم‌ـکـم آرد را اضـافــه کرده و با قاشق مخلوط کنـید، پس از مخــلوط شدن تمــام مواد بادام آسیاب شده را اضـافـــه کنـــید سپس خمـیـر را حدود ۱ ساعـت اســتـــراحـــت دهید.

۳٫ داخـل سیــنــی فر کاغذ روغنـــی بیــنــدازیـد و گلولهـــ‌هـــای کوچکـــی از خمیــر بگـیـــریــد و پهن کنـیــد و در سینــی بچـینــیـد سپـس روی هر کدام یک بادام قرار دهـــید و کمـــی کره یا زرده تخـــم مرغ روی ان بزنیـد.

۴٫ سیـــنــی را درون فری که از نیم ساعت قبــل با حرارت ۱۶۰ درجــه سانتـیگراد گرم کرده‌ـــایـــد به مدت ۱۰ – ۱۵ دقـیــقه قرار دهید (وقتی زیــر شیرینــیـ‌ـــهـــا کمی طلایــی شد یعــنی پخــته اسـت)؛ اجازه دهـــیـــد شیرینــیــ‌ها خنک شوند سپس درون ظرف منـاســب قرار دهـــیـد و سرو کنـیــد.

نکتــه‌:

این شیـــریــنیــ‌هــای کوچک و ترد منـــاسب برای مهمانـــیــ‌ـــهای عصــرانـــه و جشنــ‌هایـــی مانـنـــد عیـــد و تولد میـ‌بـاشد؛ برای تهیه ایــن شیریــنــی فقط از روغن جامد اســتــفـاده کنــیــد چون کره یا روغن مایع موجب میـ‌ـــشود شیــریــنـــی بافت خوبی پیدا نکنـد و پس از پخــت خرد شود.

مطالب مرتبط

نظرات کاربران (0)

دیدگاه ها بسته شده اند.